Lochem

Kasteel De Cloese

Ten oosten van Lochem ligt kasteel De Cloese. Het kasteel ligt aan de rivier de Berkel en bevindt zich op loopafstand van de Lochemse Berg.

Geschiedenis

In 1520 werd het kasteel gebouwd door de Lochemse pastoor Sweder van Kervenheim op landgoed Reinering. 16 jaar nadien ruilt de pastoor het kasteel met Derck van Keppel. De pastoor krijgt voor de ruil de Cannenberg in Vaessen ervoor terug.

Van hand tot hand

De Cloese raakt de familie van Keppel in 1602 kwijt. Het kasteel komt in handen van Herman Schimmelpennick van der Oye. In 1745 verkopen de erfgenamen van de heer Schimmelpennick van der Oye het kasteel aan van Heeckeren van Enghuizen. Een lid van deze familie verbouwd het huis in het eind van de achttiende eeuw tot een neoclassicistisch landhuis. Maria van Harlingen krijgt het kasteel in haar bezit vanwege de verkoop in 1828 en de erfenis in 1854. Mevrouw van Harlingen trouwt tien jaar later met meneer Cornelis Sickesz. Deze meneer sticht ook het Waterschap van de Berkel. In 1886 laat het echtpaar het kasteel van zowel buiten als binnen verbouwen in neonrenaissancestijl. Deze verbouwing vond plaats onder leiding van de Haagse architect Nic. Molenaar sr. Deze verbouwing laat de huidige aanblik van het kasteel zien.

Speculanten en projectontwikkelaars

In 1907 is het kasteel publiekelijk verkocht door de erfgenamen van het echtpaar. Echter, het kasteel komt in 1928 in handen van een lid van de familie Sickesz. Het gaat om het familielid Johannes. Johannes is tevens mede-eigenaar van de N.V. Cacao-en chocoladefabriek Gebroeders Sickesz in Amsterdam. In 1937 laat zijn weduwe De Cloese veilen en het landgoed komt via speculanten in bezit van de N.V. Nederlandse Handelsmaatschappij. In eerste instantie zou het een conferentieoord worden. Echter, het kasteel wordt in 1948 verkocht aan de Stichting Kanunnikessen van het Heilig Graf. De Cloese komt vijf jaar later weer in het bezit van de exploitatiemaatschappij die het landgoed in 1959 verkoopt aan de politieopleidingsschool Noordoost Nederland. Deze school plaatst naast het kasteel een modern en functioneel gebouw. Het kasteel komt in 2003 in handen van een projectontwikkelaar. Deze projectontwikkelaar heeft particuliere woningen van het kasteel gemaakt. Van het huis zijn nog enkele originele kelders en zestiende-eeuws muurwerk bewaard gebleven.

Locatie

Kasteel De Cloese
Zwiepseweg
7241 PW Lochem